Blog Post

Hardshell

Hardshell-urile sunt tesaturi care au o membrana sau un strat de protectie exterior care le face impermeabile si respirabile in acelasi timp. Inainte de aparitia membranelor moderne sau a tehnologiei straturilor, imbracamintea nu era nici impermeabila, nici respirabila. Asa ca datorita acestor doua „inventii”, in prezent, imbracamintea tehnica este realizata din tesaturi care au mai multe straturi. In exterior este stratul rezistent (shell layer), in timp ce  in interior este o captuseala tip plasa (mesh). In functie de tipul de hardshell, poate exista si o membrana intre stratul exterior si cel interior al tesaturii.

a. Exterior: stratul de protectie

Stratul de protectie al unui hardshell este realizat, in mod curent, din nylon (polyamida) sau din polyester. Nylonul si polyesterul nu sunt la fel de absorbante ca si bumbacul, nefiind nici impremeabile (waterproof), nici rezistente la apa (waterresistant). In vederea impermeabilizarii tesaturii, o alta membrana este adaugata materialului exterior pentru un finisaj rezistent la apa.

Straturi / membrane:

 1. Tesatura exterioara
 2. Membrana/strat
 3. Strat pt. impermeabilizare

Materialul pt. invelisul exterior poate fi colorat in orice culoare si confera tesaturii aspectul exterior. Acesta protejeaza stratul de mai jos de noroi, abraziune si raze UV. In functie de calitatea tesaturii, materialul pt. invelisul exterior o poate face elastica si durabila.

b. Membrane si straturi de peliculizare (Coating)

Cu scopul de a face stratul de protectie (shell layer) impermeabil si respirabil, un strat extra trebuie adaugat la acesta. Acest strat este fie o membrana – o pelicula subtire de plastic, fie un strat de peliculizare (coating).

1. Coating (peliculizare)

Stratul de protectie (shell layer) sufera un proces prin care, la suprafata acestuia, se aplica o pelicula (coating) formata din plastic lichefiat, utilizand un solvent. Solventul se evapora lasand stratul de protectie impermeabil, rezultand peliculizarea (coating). Acest proces este mai simplist, iar raportul impermeabilitate / respirabilitate nu este foarte eficient deoarece, cu cat se creste cantitatea de solvent pt. a mari impermeabilitatea, scade respirabilitatea si invers.

Avantaje

 • Imbracamintea este impermeabila
 • Esta o varianta mai ieftina decat membrana

Dezavantaje

 • In mod obisnuit, peliculizarea nu este incorporata in tesatura permanent, de accea poate sa se degradeze la spalat
 • Este mai putin rezitenta la abraziune decat membrana
 • Tesatura devine mai rigida iar caracteristicile tactile ale acesteia se schimba

 

2. Membrane

Membrana folosita la imbracamintea tehnica este de fapt o folie ultra subtire de plastic, semipermeabila. Membrana face tesatura sa fie impermeabila, rezitenta la vant si respirabila in acelasi timp. Cum?

Picaturile de apa nu pot penetra structura membranei deoarece porii acesteia sunt considerabili mai mici. Vaporii de apa din transpiratie pot, totusi, sa se difuzeze prin membrana, deoarece moleculele de apa sunt mai mici decat porii si astfel pot sa treaca prin ea.

Murdaria, abraziunea si grasimile de pe suprafata corpului pot compromite sau deteriora functiile membranei.

Avantaje

 • Grad forte inalt de respirabilitate
 • Grad forte inalt de impermeabilitate
 • Majoritatea membranelor sunt si rezistente la vant
 • Lamineare de durata a tesaturii, astefel incat membrana nu se deterioreaza la spalat.

Dezavantaje

 • Cere mai multa atentie la intretinere
 • Este mai scumpa decat tesaturile peliculizate

Procesul de fabricatie

Membrana e prea delicata pentru a putea fi folosita singura, de aceea se combina cu un material de baza (de protectie –shell layer) care sa o faca durabila. Acest proces de lipire se numeste laminare, produsul rezultat fiind un laminat.

Exista trei tipuri diferite de laminare la tesaturile tehnice, si anume:

 • 2 straturi

Membrana si stratul de protectie sunt laminate impreuna iar interiorul membranei, partea care atinge pielea, devine o captuseala fina. Aceasta protejeaza din interior membrana de murdarie, abraziune si grasimi corporale. Acelasi lucru il face stratul de protectie, doar ca o protezeaja de factorii din exterior.

 

 

 

 

 • 2,5 straturi

Membrana si stratul de protectie sunt laminate in acelasi mod ca si la 2 straturi. Se adauga o foita fina cu puncte (picatele) de plastic care formeaza o jumatate de strat. Acest proces face ca materialul sa fie foarte usor. In functie de tipul principal de material folosit si de tehnica utilizata, interiorul jachetei poate parea uneori lipicios pe piele.

 

 

 

 

 • 3 straturi

Stratul de protectie, membrana si captuseala sunt laminate impreuna cu fermitate, rezultatul fiind o tesatura rezistenta la uzura dar in acelasi timp usoara. Combinarea directa a acestor 3 straturi face ca tesatura sa fie foarte respirabila si sa aiba o coloana de apa ridicata. Ca si dezavantaj, uneori, in urma acestui proces de laminare a celor 3 straturi, tesatura poate deveni rigida si poate compromite senzatia de confort a utilizatorului.

 

 

Ce inseamna cifrele waterproof / breathable – impermeabil/ respirabil?

Impermeabilitatea unui material este apreciata utilizand o coloana de apa care exercita suficienta presiune pe tesatura, astefel incat aceasta sa permita apei sa treaca prin ea. Daca presiunea este mai mare de 1300 mm, piesa de imbracaminte este declarata rezistenta la apa in concordanta cu standardul industrial german (DIN EN 20811:1992, cunoscut si ca ISO 811).

Tesaturile care pot rezista la o presiune cuprinsa intre 400 si 1300 mm, sunt doar rezistente la apa (water repellent), nu si impermeabile.

Institutul Elvetian de Testare a Tesaturilor EMPA, din St. Gallen, precizeaza ca o tesatura tehnica este impermeabila de la valoari ale coloanei de apa incepand de la 4000 mm.

Respirabilitate
Membranele functioneaza pe baza unui principiu fizico-chimic. Componenta hidrofila a membranei absoarbe umezeala corpului si o elibereaza in exterior prin evaporare.