Blog Post

Termoizolatia – Jachete din puf / fibre sintetice

Cand ne clănțăne dintii de frig, straturile „normale” de îmbrăcăminte nu sunt suficiente pentru a proteja organismul de temperaturile scăzute. In aceste conditii, este necesar un strat suplimentar de protectie termica, care „blocheaza” temperatura corpului in acelasi fel ca un sac de dormit, prin mentinerea aerului cald in jurul corpului. Acest tip special de protectie termica poate fi obtinut prin matlasarea jachetei cu puf sau cu fibre sintetice.

1. Puful

 

Puful este ca un star al captuselilor. Nici o alta captuseala nu are asa proprietati excelente de termoizolatie precum puful, nici o alta captuseala nu e asa usoara si nu poate fi impachetata la dimensiuni asa de mici, dar, pe de alta parte, nici o alta captuseala nu e asa sensibila.

Puful este un tip special de pana de la speciile de pasari de apa. Stuctura sa este similara cu cea a fulgilor de zapada si are o forma tridimensionala. Aceasta structura si capacitatea de a-si mentine aproape intordeauna forma inseamna ca puful poate contine o mare cantitate de aer in raport cu greutatea sa. Un puf de calitate are pana la 2 milioane de picioruse pufoase care se blocheaza reciproc. Acest fapt duce la formarea unui strat care blocheaza in interior aerul cald, si in acelasi timp ofera protectie la frig.

Puful este foarte elastic, el poate fi comprimat si apoi scuturat viguros, revenindu-si usor la forma initiala. Aceste caracteristici duc la concluzia ca puful este materialul ideal pentru termoizolatie. Dar… evident, exista si un minus, jachetele captusite cu puf sunt facute ca sa fie purtate in climat rece dar uscat.

Exista mai multe tipuri de captuseli cu puf, fiecare avand proprietati diferite de termoizolatie. Aceste diferente sunt evidentiate de raportul dintre puf/pene din greutatea totala a captuselii. Cu cat este mai mare procentul de puf, cu atat jacheta are capacitati mai mari de termoizolatie.

O caracteristica a calitatii pufului este puterea de umplere, exprimata in țol (inch) cubic (cu.in.). Aceasta unitate de masura arata volumul per uncie (28.35gr) de puf. Cu cat e mai mare puterea de umplere, cu atat este mai ridicata calitatea pufului si indicele de confort termic al imbracamintei.

De exemplu: – grad de umplere > 700 cu.in. – calitate preminum

< 600 cu. in. – calitate foarte buna

< 500 cu. in. – calitate medie

Captuselile cu puf sunt termoizolante, asa cum am spus si mai devreme, numai cand sunt uscate. Cand puful se uda, se strange, se compactează și isi pierde capacitatea de a reține aer între fire si efectul termoizolant. Uscarea pufului este o procedură anevoioasă și lungă, care necesită multă atenție pentru atingerea calității similare cu cea dinaintea udării. Se recomanda uscarea la soare a jachetelor din puf.

2. Fibrele sintetice

Dintre captuseli, fibrele sintetice sunt muncitorii puternici. Nici o alta captusala nu izoleaza asa sigur ca si fibrele sintetice, nu este asa de durabila si asa usor de intretinut. Totusi, fibrele sintetice sunt semnificativ mai grele decat puful si au dimensiuni mai mari la impachetare.

Avantaje ale fibrelor sintetice:

  • Au proprietati termoizolante chiar si cand sunt ude
  • Sunt durabile si usor de intretinut
  • Se usca repede si creaza un climat interior placut

Dezavantaje:

  • Sunt mai grele decat puful si nu se pot comprima asa bine
  • Au un efect putin mai redus de termoizolare decat puful

 

Puful sintetic

Este format din microfibre de polyester super moi, care creaza structura similara cu cea a pufului natural. Acest tip de fibre combina avantajele captuselilor din puf natural cu cele ale fibrelor sintetice, si anume: au un raport termic similar cu puful natural de 80/20 dar sunt capabile sa termoizoleze si cand sunt ude, nu formeaza aglomerari de puf, se usca repede si sunt usor de intretinut. Microfibrele au un efect de neutralizare a mirosului neplacut, se pot curata usor si creaza un climat interior confortabil.

Imbracamintea realizata din acest tip de fibre sintetice, este la fel de confortabila ca si cea realizata din puf natural, fiind moale si usoara la atingere.

In mod particular, puful sintetic o alternativa buna pentru persoanele alergice la puful natural.

Caracteristicile pufului sintetic

  • Aceeasi consistenta ca si un puf natural 80/20
  • Termoizolatie buna si cand e umed
  • Tendinta scazuta de a forma aglomerari de fibre (cocoloase), spre deosebire de puful natural
  • Se usca mai repede decat puful natural, transportand umezeala din interiorul jachetei cu un procent cu 20% mai mare decat o face un puf natural 90/10